Arguvan

Arguvan, Malatya iline bağlı bir ilçedir

Tarih

İlçenin tarihi hakkında yeterli bilgiler olmamakla birlikte Morhamam ve Karahüyük köylerindeki höyüklerden ve Karababa harabelerinden elde edilen bulgulara göre ilçenin tarihi eski çağlara dayanmaktadır. Asıl yerleşim Türk'lerin 1071 yılından sonra Anadolu'ya girişleriyle başlamaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında Tahir bucağı adı ile Arapgir İlçesine bağlı olan Arguvan, sonradan ilçe olarak Diyarbakır'a bağlanmış daha sonra 1873'de tekrar Tahir adı ile Keban'a bağlı bir nahiye haline getirilmiş, Cumhuriyetin İlanıyla merkez ilçe olarak Malatya'ya bağlanmış, 1954 yılında Tahir nahiyesi merkez olmak üzere Arguvan adı ile Malatya iline bağlı bir ilçe haline getirilmiştir.
Coğrafi yapı

Doğusunda Elazığ ili Baskil ilçesi ve Malatya'nın Arapkir ilçesi, kuzeyinde Arapkir ile Sivas İli Divriği ilçesi, batısında Hekimhan ilçesi ve güneyinde Yazıhan ilçesi ile çevrilidir. Malatya'ya 71 km uzaklıktadır.
Yüzey şekilleri açısından genellikle engebeli olup, ilçenin kuzeyi dağlık arazi, güneyi ise kuzeye göre düz ova özelliği göstermektedir. Bölgemizde en yüksek dağ Arapkir ile ilçemiz arasındaki Göldağı'dır. İlçemizin doğu sınırının bir kısmından geçen Fırat nehri dışında büyük akarsuyu yoktur. Dere ve çay niteliğinde olan Şotik Çayı, Bömere Deresi, Morhamam Deresi, Çavuş Çayı ve Söğütlü Çayı ilçenin akarsularıdır. Bu su yataklarının da düzensiz debisi mevcuttur.
İlçemizin rakımı 1150 metre olup, iklim bakımından kışları çok karlı ve soğuk, yazları kurak ve sıcaktır. İlçemiz en çok yağışları İlkbahar"da alır. Toprak düzeyi genellikle çıplaktır.
Ancak, kuzey ve kuzeybatısında bozuk baltalık ve orman vasfını yitirmiş meşe örtüsü mevcuttur. İlçemiz 2'ci derece deprem kuşağı bölgesindedir.
İlçemiz kuruluş tarihinden bu güne kadar 1967, 1977 ve 1988 yıllarında meydana gelen heyelan ve çökmeler nedeniyle üç defa yer değiştirmiştir. En son meydana gelen toprak kaymalarında yeni yerleşim yerini tehdit etmektedir.
Turistik Yerler

İlçe'ye 10 km. uzaklıkta bulunan Kızık Köyü "Kutsal Balıklar Parkı" gezip, görülecek ve dinlenilecek bir yer olarak devamlı ziyaret edilmektedir. Özellikle yeni evlenen çiftler düğün esnasında buraya uğramayı ve burada halay çekmeyi bir gelenek haline getirmişlerdir.
Nüfus

Görüldüğü üzere ilçe nüfusunda geçmiş yıllara göre hızlı bir nüfus azalması olmaktadır. İlçeden il merkezi ve diğer illere sürekli bir göç yaşanmaktadır. İlçe nüfusunun okur-yazar oranı %98 gibi yüksek bir düzeydedir.
Arguvan ilçesinin 33 köyü alevidir. Merkez'de ise, aleviler çoğunluktadır.
Yıl Nüfus
1980 19,282
1985 18,492
1990 13,907
1997 10,594
2000 10,594
2007 8,379
Ekonomi

İlçede sanayi sektörü olarak hiç bir faaliyet yoktur. İlçe merkezinde yalnızca T.C. Ziraat Bankası mevcuttur. Arguvan halkı tarım, hayvancılık, ve arıcılık ile uğraşır.
2003 yılından beri Türkü Festivali yapılmaktadır ; bu festival, türküleri açığa çıkarma özelliğinin yanısıra yöreye iki günle sınırlı'da olsa insan akışı ve ekonomik hareketlenme sağladığından, yöre halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılanmakta ve bir aile düğünü bilinciyle sahiplenilmektedir.
Ünlüler
İlyas Salman
Sabahat Akkiraz
Muharrem Temiz
Zerrin Özer
Köyleri [değiştir]

Akören, Alhasuşağı, İsaköyü, Armutlu, Asar,Asmaca, Aşağı Sülmenli, Bahçeli, Bozan, Bozburun,Çavuş, Çayırlı, Çevreli, Çobandere, Doydum, Ermişli, Eymir, Göçeruşağı, Gökağaç, Gümüşlü, Güngören, Güveçli, Hakverdi, İçmece, Karababa, Karahüyük, Kışla, Kızık, Koçak, Konakbaşı, Koyuncu, Kömürlük, Kuruttaş, Kuyudere, Morhamam, Sığırcıuşağı, Tarlacık, Tatkınık, Tatkınık, Yamaç, Yayıklı, Yazıbaşı, Yenisu, Yeniköy, Yoncalı, Yukarı Sülmenli, Yürektaşı.